Larutan-larutan di makmal Histopatologi

Salam, di sini saya akan memaparkan larutan-larutan yang digunakan di makmal Patologi Anatomi atau lebih dikenali sebagai makmal Histopatologi. Selama sebulan saya disini berbagai-bagai benda saya pelajari. Daripada penerimaan spesimen sehingga ke penglabelan slaid.

Terima kasih saya ucapkan kepada semua staf-staf makmal Histo yang memang supportive dan helpful belaka :)


Asid Hidroklorik, ni asid yang pure, xbwat pencairan lagi..kalau buka penutup botolnya,
wap putih cam asap keluar..pergh, ni kalo kena kulit, memang xsampai sesaat kulit abeh cair beb..kena berhati-hati kendalikannya, seelok-eloknya buka penutupnya di kebuk wasap.

Carbol Fuchsin, untuk buat staining a.k.a pencelupan


Methanol, sejenis cecair dalam kumpulan alcohol

Reagent Alcohol 100%. Digunakan untuk buat larutan alcohol yang lebih cair seperti 95% alcohol dan 80% alcohol


Papanicolaou EA 50. Digunakan dalam proses pencelupan.


Osteomoll solution. Digunakan dalam proses dekalsifikasi. Kandungannya adalah 10% asid hidroklorik dan 4% Formaldehyde

Schiff's Reagenz. Digunakan dalam pencelupan Peridic Acid Schiff(PAS)

Xylene

Surgipath Paraplast Plus : Paraffix wax yang digunakan dalam proses embedding.

P/S : Sila klik gambar untuk imej yang lebih besar..

Payment ke-2 dari fiverr.com

Payment ke-2 dari fiverr.com setelah berpenat-lelah menyiapkan tugasan yang diberikan, alhamdulillah dapat byk task di Fiverr.com walaupun saya offer 2 service jea..kalo offer lebih takut tak cukup tangan plak nak bwat..

Kepada sesiapa yang diluar sana ada talent atau kebolehan untuk membuat apa2 service kat tenet ke, offline ke, baik offerkan kat Fiverr.com, website tu mmg tgh top di seluruh dunia :)

Setel 5 task saya terus withdraw ke PayPal saya :)

Payment ke-13 dari microWorkers guna Alertpay

Salam all,
saya dah lama dapat cashout ke-13 dari microWorkers,
just lambat update kat blog nih..
cuma cashout kali nih berbeza skit sebab cashout guna Alertpay,
microWorkers dah 'disable'kan penggunaan PayPal..
xtau kenapa microWorkers 'disable'kan PayPal..
padahal PayPal is the best way to pay online :)

Payment ke-13 dari microWorkers

Lain-lain artikel yang best!