Sejarah konsol Sony Playstation


Playstation merupakan sebuah peranti permainan digital keluaran Sony, syarikat pengeluar barangan elektronik gergasi dari Jepun. Ia merupakan sebuah peranti hasil idea seorang eksekutif Sony yang juga bekas jurutera 'hardware' bernama Ken Kutaragi.

Ken Kutagari. Idea beliau mencetuskan peranti konsol yang terkenal di serata dunia iaitu Playstation.


Ken Kutagari kini digelar 'Father of the Playstation'. Proses kajian dan penghasilan Playstation bermula pada tahun 1986. Pada mulanya, ia merupakan sebuah projek hasil usaha sama antara Sony dengan Nintendo yang mahu mencipta CD-ROM bagi konsol Super Nintendo. Walaubagaimanapun, Sony mengambil langkah drastik apabila mengeluarkan konsolnya sendiri.

Playstation X atau PSX

Playstation mula diperkenalkan kepada umum pada tahun 1991 di Consumer Electronic Show. Playstation kemudiannya dipasarkan ke seluruh dunia pada tahun 1994. Ia kemudiannya disusuli oleh Playstation 2 (2000) dan Playstation 3 (2006).


Konsol Playstation Pertama. Dikeluarkan pada Disember 1994.

Konsol PSone, versi Playstation pertama yang telah dimampatkan. Ianya boleh dimainkan menggunakan LCD mini yang boleh dibeli berasingan. Dikeluarkan pada 7 Julai 2000.

Konsol PS2 yang pertama(kiri) dan versi slim (kanan). Dikeluarkan pada tahun 2000.

Konsol Playtstation 3 yang asli(kanan) sebelum di'slim'kan disebelah kiri. Dikeluarkan pada 11 November 2006.





Sony Playstation Portable yang asli. Dikeluarkan pada bulan March 2005.




Sony Playstation Portable Slim and Lite yang juga dikenali sebagai PSP 2000. Dikeluarkan pada bulan September 2007.


PSP Go. Dikeluarkan pada bulan Oktober 2009.


PSP E1000. Dikeluarkan pada November 2011.



Playstation Vita. Konsol terbaru Playstation sudahpun dipasarkan ke Asia pada Disember 2011 dan akan berada di pasaran Amerika pada Februari 2012.

Sel-sel bermasalah Sitologi

Koilocyte HPV

Squamous Cell Carcinoma

Atypical Glandular Cells (AGC)


Atypical Glandular Cells (AGC)


Atypical Glandular Cells (AGC)


Adenocarcinoma Endometrial


Adenocarcinoma in Situ (AIS)


Adenocarcinoma in Situ (AIS)


Peralatan dan Radas di Makmal Mikrobiologi

Berikut adalah beberapa peralatan dan radas yang sering digunakan dalam makmal Mikrobiologi..

Viral Tissue Culture Flask

VDRL Antigen


Tryptic Soya Broth




OXOID SIGNAL Blood Culture System Medium



Carbon Dioxide Generating System




BACTEC Bottle


OXOID Gas Generating System

No.16 Mutiara Binjai


Mesti anda tertanya-tanya dengan tajuk 'Mutiara Binjai' ni kan? Sebenarnya No. 16 Mutiara Binjai adalah nama sebuah warung di Medan Selera di Jalan Raja Muda Abdul Aziz , Kg Baru. Ianya menjadi pilihan si kalangan student-student Kolej Teknologi Makmal Perubatan, Kuala Lumpur dan staf-staf Hospital Kuala Lumpur untuk menjamu selera kerana di sini harga makanannya murah dan mengenyangkan.

Tauke Warung Mutiara Binjai yang ramah dan mesra pelanggan :)

Nasi bujang Mutiasa Binjai menjadi pilihan kami sewaktu tengah bulan..hehe, maklumlah student lagi :) Harga pun tak mahal, cuma RM2.50 jea, makan petang, kenyang sampai esok pagi.

Nasi bujangnya lain dari yang lain kerana di dalam telur dadar tersebut ada ketulan-ketulan daging ayam+sayur+bawang. Selain itu juga apa yang membuatkan nasi bujang Mutiara Binjai ini berbeza dengan nasi bujang yang lain adalah terletak pada sosnya.. Sos buatan air tangan tauke dan pekerjanya memang lain dari yang lain, Memang sedapppp, tak tipu!


Nasi bujang yang dibungkus untuk di bawa balik dan di makan di asrama.

Selain makanannya yang enak, keramahan tauke warung ini yang digelar 'pakcik binjai' sememangnya disenangi oleh pelanggan-pelanggannya. Wajah beliau memang tidak lokek dengan senyuman, setiap pelanggan yang datang pasti disambut dengan sikapnya yang lemah lembut dan berbudi-bahasa sewaktu ingin mengambil order.

Antara menu kegemaran, nasi goreng cendawan ayam

Keenakkan makanan dan layanan istimewa dari tokey No.16 Mutiara Binjai pastinya meninggalkan memori bagi setiap pelajar seperti kami. Ini kerana apabila bekerja nanti pastinya kami akan makan di tempat yang lain dan berbeza. Namun, Warung ini tetap tersemat di hati dan sanubari kami sebagai pelajar KTMP, Kuala Lumpur.

Telefon Bimbit Pertama Di Dunia

Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Jumlah Skop kawasan) 8000x adalah telefon pertama di dunia dikeluarkan secara komersial dan kemunculan pertama pada tahun 1983 dengan harga $3995. Syarikat ini menghabiskan lebih dari $100 juta dan 15 tahun mengembangkan teknologi. Pada 13 x 1.75 x 3.5 inci, yang DynaTAC 8000x memaparkan sebuah skrin LED dan sampai 30 minit waktu bicara ketika dicas penuh. Ia terdapat dalam tiga kombinasi warna yang berbeza, yang meliputi putih kelabu, coklat, dan kelabu gelap.

Kasut Roda Pertama Di Dunia


Kasut roda yang dikatakan dicipta pada 1897 ini adalah contoh aneh 'Road Rollers', yang sangat popular dengan pengusaha London pada zaman Victoria yang meluncur ke tempat kerja memakainya. Setiap pemakai kasut dengan dua roda yang tinggi, ditempatkan satu di depan dan satu di belakang dan pengguna mahir boleh mencapai kelajuan sehingga 16mph di sepanjang permukaan yang halus.



Mereka diikatkan ke kaki si pemakai dengan tali dipasang ke kaki dengan potongan kayu kuning, dan beratnya lebih dari £ 40 masing-masing. Kasut ini dijual di London oleh the Road Skate Co of Oxford Street selepas penemuan mereka pada tahun 1897, dan diiklankan sebagai 'ankle-friendly'. Para ahli percaya bahawa kasut ini direka selepas ramai penggemarnya dari pertengahan tahun 1890-an.

Komputer Riba Pertama Di Dunia


Laptop pertama di dunia yang dibuat adalah laptop buatan Toshiba yang di cipta pada tahun 1985. Laptop ini mempunyai memory 256KB RAM, mempunyai keybord QWERTZ (tidak seperti keybord sekarang QWERTY) , processor menggunakan Intel 4.77MHz dan beratnya 4.1 kg (cukup berat juga). Untuk harga laptop itu sendiri adalah $1899. Mempunyai floppy disks tetapi tidak menggunakan hard drive.

Gambar Pertama (1826): "View from the Window at Le Gras"


Berabad-abad kemajuan dalam kimia dan optik, termasuk penemuan kamera obscura, menjadikannya pelopor untuk foto pertama di dunia. Pada tahun 1826, ilmuwan Perancis Joseph Nicéphore Niépce, mengambil foto itu, berjudul "View from the Window at Le Gras" di rumah keluarganya.

Penampakan Sinar-X Pertama (1895): Röntgen's wife hand


Pada 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman telah menerima Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau.

Wilhelm Conrad Röntgen

Lagenda Bola Sepak Sarawak - Ngap Sayot

KENANGAN manis Awang Mahyan (berbaju putih) ketika membimbing skuad bola sepak Sarawak pada 1988.

HANYA 26 bulan saja Awang Mahyan Awang Mohamad membimbing skuad bola sepak Sarawak, namun dalam tempoh sesingkat itu beliau berjaya merevolusikan pasukan berkenaan dan 'merasuk' semangat penyokong fanatiknya ke tahap luar biasa.

Kejayaan skuad bimbingannya , yang digelar Ngap Sayot pada 1988 dan 1989 diabadikan dalam buku bertajuk Legenda Ngap Sayot hasil tulisan Dr. Jeniri Amir, pensyarah kanan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas).

Keperibadian unik Awang Mahyan menyebabkan dia mendapat pelbagai gelaran seperti panas baran, pantang dicabar, keras kepala, cakap lepas, bomoh, 'gila-gila' dan degil, namun sewaktu namanya dipuja, beliau mengundur diri pada 1990 atas nasihat arwah ibunya yang tidak mahu beliau dicemuh jika bersara pada era kemerosotan.

Ketika bergelar pemain, kariernya hampir berkubur apabila digantung seumur hidup oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada 1973 kerana menumbuk pemain lawan hingga dimasukkan ke hospital selama 14 hari.

Beliau bernasib baik apabila FAM menerima rayuannya dan menukar hukuman kepada penggantungan lima tahun, sebelum akhirnya dipendekkan kepada tiga tahun.

Apabila tempoh penggantungannya berakhir, Awang Mahyan kembali ke padang bola sepak dan menyertai skuad Sarawak pada 1979, di usia 29 tahun sebelum bersara pada 1982.

Tujuh tahun kemudian, beliau diberi mandat menjadi jurulatih, dan bermula dari saat itu, landskap bola sepak Sarawak direvolusikan daripada pasukan belasahan kepada pasukan yang digeruni.

Menggunakan slogan Ngap Sayot yang membawa maksud kasar 'makan sayur' atau lawan boleh dijinakkan, Sarawak amat hebat di bawah bimbingan Awang Mahyan.

Namun, kecemerlangan mereka ketika itu turut diselubungi dakwaan pengunaan ilmu hitam sedangkan kata Awang Mahyan, ia hanyalah permainan psikologi.

Kisah kemunculan kucing hitam di padang cuma kebetulan, malah ada peminat sengaja melepaskan haiwan itu apabila Sarawak menang. "Kita lancar perang psikologi. Semasa menentang Singapura semua pemain memakai stokin sebelah merah sebelah hitam dan masuk padang melalui penjuru, bukan dari garisan tengah. Ia memberi kesan kerana pemain Singapura budak bandar, mereka takut dengan unsur 'ilmu hitam," katanya sambil ketawa.

Awang Mahyan juga memberi air penaik semangat kepada pemain menggunakan ayat al-Quran kepada pemain. "Apabila minum budak-budak saya menjadi, tapi ia kesan psikologi kerana pernah kita terlupa bawa air dan saya 'tipu' mereka dengan bagi air biasa, semangat mereka naik juga," katanya.

Perlawanan separuh akhir kedua Piala Malaysia menentang Kedah di Stadium Negeri, Kuching juga antara peristimewa yang tidak boleh dilupakan Awang Mahyan.

Selepas aksi pertama di Alor Star terikat 1-1, stadium 17,000 tempat duduk itu diserbu 40,000 peminat. Penonton yang melimpah ruah hingga ke tepi padang memaksa perlawanan dibatalkan. Persatuan Bolasepak Sarawak (FAS) bersetuju dengan cadangan FAM untuk memindahkan perlawanan ke Stadium Nasional Singapura, di mana Sarawak akhirnya kalah.

"FAS silap besar kerana ikut cakap FAM. Dalam peraturan dinyatakan jika penonton tidak terkawal dan perlawanan ditangguh, ia mesti diteruskan keesokan hari tanpa penonton," katanya.

Tambah Awang Mahyan lagi, kenangan 1988 juga tidak lengkap jika peristiwa beliau terjun ke Sungai Sarawak dari Jambatan Gantung Satok tidak diimbas.

Ia berpunca daripada cabaran yang dilontar kepada pemain jika mereka menewaskan Johor pada suku akhir kedua di Kuching. "Johor memegang kelebihan dua gol ketika itu, jadi bagi menaikkan semangat pemain, saya beritahu akan terjun Sungai Sarawak jika mereka menang dan sanggup berlari balik ke hotel dari stadium selepas perlawanan.

"Alhamdulillah, Sarawak menang dan malam itu juga pemain saya berlari balik ke hotel. Keesokannya saya bersama 150 penyokong terjun ke sungai Sarawak," katanya.

Pada 1989, Sarawak layak ke suku akhir Piala Malaysia tetapi kempen mereka dihentikan oleh insiden hitam bertemu Kuala Lumpur di Stadium Merdeka. Sarawak membantah keputusan pengadil, Steven Ovinis yang melayangkan kad merah kepada pemain mereka yang didakwa membuang masa sedangkan dia benar-benar cedera.

Ovinis mendakwa ditolak oleh pemain dan memaksa Unit Simpanan Persekutuan (FRU) campur tangan dengan memukul pemain Sarawak. Beliau sendiri dikasari Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Bukit Aman, Tan Sri Mohd. Zaman Khan.

"Saya tak kenal siapa dia masa itu, akibat terlalu marah saya meludah muka Zaman Khan," katanya sambil menjelaskan perlawanan berkenaan dihentikan dan Kuala Lumpur diberi kemenangan percuma.

Sumber

Pembayaran ke-21 dari Neobux

Ternyata Neobux masih membayar ahlinya..
jenuh juga nak klik iklan hari-hari di Neobux ni,
tapi segala-galanya berbaloi apabila payment ke-21 telah berjaya saya cashoutkan hari ni..
Neobux masih membayar secara instant..
Neobux always the legend :)

Untuk lebih info mengenai Neobux boleh KLIK SINI

Bukti pembayaran kali ke-21 dari Neobux :)



Fenomena Pelangi - Bagaimana ia terjadi


Fenomena pelangi berlaku disebabkan oleh spektrum cahaya yang muncul apabila cahaya matahari melalui lembapan yang terdapat di ruang udara. Ia biasanya secara semula jadi dan boleh dilihat selepas turunnya hujan.

Pelangi mempunyai bentuk separa melengkung dan muncul di bahagian bertentangan dengan arah cahaya matahari. Cahaya yang melalui spektrum lembapan di udara tersebut membiaskan tujuh warna asas yang dapat dilihat oleh mata kasar manusia.

Ia merupakan satu lengkung yang berwarna-warni dengan warna merah di lengkung paling luar dan ungu di lengkung paling dalam. Mengikut urutan, warnanya ialah merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu.

Warna pelangi ada tujuh iaitu ungu, biru tua, biru muda, hijau, kuning, jingga dan akhir sekali merah.

Fenomena pelangi ini juga boleh dilihat dengan membelakangi matahari dan menyembur air pada hari yang cerah.

Lain-lain artikel yang best!