Rumah Beruang

Budak ini telah menjumpai tempat tinggal beruang di tengah hutan......nak tahu bagai mana rupa bentuk tempat tinggal beruang ini...jom tengok sepenuhnya...



Gigi dalam hidung



Riyadh: Seorang lelaki Arab Saudi yang sering mengalami hidung berdarah akhirnya mendapat jawapan mengejutkan mengenai punca masalahnya itu apabila doktor menemui gigi yang tumbuh di dalam hidungnya.

Lelaki berusia 22 tahun yang tidak tahan mengalami masalah hidung berdarah sekurang-kurangnya sekali setiap bulan sejak tiga tahun lalu terkejut apabila dimaklumkan gigi sebesar satu sentimeter ditemui di dalam lubang hidungnya yang disahkan doktor gigi adalah gigi tambahan.

Gigi itu mengakibatkan pendarahan setiap kali lelaki terbabit menggosok hidungnya.

Masalah hidung berdarah selesai selepas gigi itu dikeluarkan dalam satu pembedahan kecil.

Pakar patologi pergigian Dr John Hellstein berkata kes itu amat ganjil disebabkan lokasi ‘dipilih’ gigi berkenaan. - Agensi

Cicak dalam sos


MAWAR menunjukkan cicak (bulatan atas) dan lipas (bulatan bawah) di dalam plastik selepas mendakwa menjumpai bangkai serangga dan reptilia itu di dalam botol sos cili di Seremban semalam.


SEREMBAN - Seorang ibu dari Taman Jasmin Indah, Senawang dekat sini terkejut apabila sos cili jenama terkenal yang dibelinya baru-baru ini di sebuah kedai runcit di sini rupa-rupanya bercampur bangkai cicak dan lipas.

Bangkai cicak dan lipas dalam sos cili yang mempunyai tanda sijil halal itu disedarinya ketika ingin memasak ayam paprik sekitar pukul 6.30 petang Selasa lalu.

Mawar Malinda Zakaria, 33, mendakwa bangkai cicak sepanjang dua sentimeter dan lipas itu keluar selepas menuang sos itu ke dalam sebuah bekas.

"Saya terkejut apabila mendapati ada cicak dan lipas berbau busuk keluar dari botol sos," dakwanya lagi ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

sumber: kosmo.com.my
pergh, kalo termakan tu.. pe la rasanya kan??

Payment ke-22 daripada microWorkers

Payment ke-22 daripada microWorkers, terima kasih daun keladi.. :)

Bagaimana mengenali 'perfume' yang original?




Berikut antara 'Tips' atau tanda mengenali perfume berjenama terkenal yang asli:

Kotak
Semua minyak wangi (perfume) yang asli mesti mempunyai kotak yang menyatakan tempat minyak wangi dihasilkan dan kandungan minyak wangi tersebut. Semak semua ejaan, tempat pengeluaran (made in) dan maklumat pada kotak dengan laman web rasmi pengeluar.


Batch Number
Periksa 'batch number' pada kedua-dua botol dan kotak. Ia mesti sepadan. 'Batch number' biasa akan dicetak mengunakan cetakan laser atau pun 'embossing stamp' pada kotak. Ia tidak sama dengan cetakan lain pada kotak minyak wangi tersebut. Pada bahagian botol, pengeluar akan melekatkan nombor yang sama menggunakan pelekat yg dicetak khas. Sesetengah pengeluar akan melakukan cetakan laser pada botol.

Balutan Kotak
98% pengeluar minyak wangi membalut kotak mereka menggunakan plastik cellophane. Periksa cara balutan. Balutan mestilah kemas dan kesan gam pada balutan adalah minima atau hampir tak kelihatan.

Bau
Jangka hayat minyak wangi bergantung pada kesesuaian reaksi badan pengguna. Boleh bertahan sekurang-kurangnya 2 jam, bergantung pada keadaan cuaca, suhu dan keserasian pengguna ianya boleh bertahan sehigga 7-8 jam. Ia mempunyai tiga tahap iaitu 'top notes', 'middle notes' dan 'base notes'. Bau minyak wangi adalah belainan pada permulaan semburan dan apabila ia mula bertindak balas dengan kulit pengguna. Biasanya perbezaan boleh dikesan selepas 2 minit.

Kualiti Botol

Pengeluar terkenal minyak wangi akan menjaga kualiti produk mereka. Botol mestilah dari kaca yang berkualiti. Pembuatan botol adalah sempuna tanpa kesan pudar atau kecacatan yg nyata dengan penutup botol yg tidak longgar walau dibuka berkali-kali. Sesetengah pengeluar menggunakan 'magnetic cap' untuk produk mereka.

Tester Perfume
Mempunya ciri perfume seperti di atas.
- Didatangkan dalam kotak tester. Biasanya berwarna putih atau coklat.
- Tidak dibalut dengan plastik cellophane.
- Mempunyai cetakan atau pelekat TESTER dan NOT FOR SALE pada botol dan kotak.

Original Reject Perfume

INI ADALAH BARANG TIRUAN. Pengeluar minyak wangi tidak pernah mengeluarkan produk mereka yang mempunyai kecacatan untuk menjaga reputasi mereka. Produk yg tidak menepati piawaian akan dimusnahkan atau dibuat semula. Jika diperhatikan, produk ORIGINAL REJECT ini hanya boleh didapati di Malaysia, Indonesia atau Thailand sahaja. Adakah hanya produk berjenama terkenal sahaja mempunyai reject? Mengapa produk kurang terkenal seperti Das****, Br**, Encha*** dan sebagainya tidak mempunyai reject?
Cuba-cubalah fikirkan.

Bahaya Barangan Tiruan
Memakai barangan tiruan boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan. Ini adalah kerana bahan-bahan yang digunakan tidak dijamin selamat. Ia mungkin mendatangkan masalah kesihatan jika digunakan. Semua minyak wangi yang tulen telah mendapat pengitirafan bahawa ianya selamat untuk digunakan.

Sumber : Dewata Wangian

David Copperfield ke Malaysia?



Ahli silap mata yang paling terkenal pada 1980-an, David Copperfield telah hadir ke Kuala Lumpur pada 20 Jun 1988 untuk membuat beberapa persembahan. Sebelum itu rakyat Malaysia sudah sering disajikan dengan persembahan ilusi beliau yang begitu menakjubkan melalui beberapa rancangan TV. Persembahan David Copperfield yang paling menjadi topik perbualan ialah apabila beliau berjaya membuat ilusi yang meyakinkan dengan berjalan merentasi Tembok Besar China pada 1986.

Kebanyakan orang pada 1980-an (malah sekarang pun!) yang mempercayai perkara mistik dan khurafat sering mengaitkan persembahan David Copperfield dengan penggunaan ilmu sihir dan bantuan makhluk halus, kerana kepada golongan sebegitu persembahan ilusi yang pelik tidak mampu untuk dijelaskan secara logik akal akibat daripada pemikiran mereka yang cetek. Walau bagaimanapun, ketika di Kuala Lumpur David Copperfield cuma membuat persembahan silap mata yang biasa sahaja dan tiada ilusi luar biasa yang menjadi ingatan.

sumber: http://arkibnegara.blogspot.com/

Iklan Sos Cili Maggi

Iklan sos cili maggi zaman dahulu kala..


Iklan Pen Pilot 1992

Iklan pen Pilot tahun 1992..kreatif :)

Peraduan Gila-Gila Bahasa

Peraduan Gila-Gila Bahasa daripada Majalah Gila-Gila..hadiah utama dia Walkman Sony tu..dulu2 mau rm200-rm300 sebuah..tapi dulu Majalah Gila-Gila memang top, tengok je la hadiah pe dorang bagi, banyak tu..kalo aku ada la zaman tu, mesti dah masuk peraduan nih..dapat keychain pun jadi lah..

Bedford Harimau daripada General Motors Malaysia 1974






Poster filem Indera Bangsawan 1961

Poster filem Indera Bangsawan tahun 1961, rasanya aku xpernah tgk filem ni di tayangkan kat tv, memang rare la..nak cari vcd dia lagi la payah, rasanya memang x wujud kot..camner agaknya nak tgk erk?

Iklan MILO 1954

Minum milo anda jadi sihat dan kuat..

Iklan Cadbury 1954

iklan cadbury tahun 1954, cekelat baru 5 sen..

Majalah Voice Of UMNO



1 April 1952



1 March 1952



Gambar persandingan Tun Mahathir


Gambar persandingan antara Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Tun Dr. Siti Hasmah.

Iklan Susu cap junjung @ Milkmaid

iklan susu cap junjung..nasib baik bukan susu cap gantung :)

Majalah SALINA zaman 80an

Majalah SALINA keluaran September 1983, bilangan 99..
time ni aku pun lom lahir lagi..memang rare la nak jumpa majalah ni skarang..agak2 arkib negara ada x?



Bila tengok perempuan dalam cover depan ni cam x senonoh pun ada, cam ketiak minah ni berbulu panjang. Padahal tu rambut dia..hehe

Panau salap chap gajah

Panau salap chap gajah, majalah Wanita, Disember 1971. Tak tau ada lagi x brand ni skarang..

Gambar Ustaz Ismail Kamus zaman muda-muda dulu


Gambar Ustaz Ismail Kamus masa muda-muda. Diambil dari majalah Cahaya Lembaga 1978, masih bertugas sebagai Pegawai Pelajaran Agama Wilayah Persekutuan ketika itu. Perhatikan songkok Afrikanya.

Iklan majalah Maggi zaman silam

Iklan maggi kat majalah dulu-dulu..memang lain dah rupanya maggi sekarang ngan dulu..

Iklan sirap Optrose

Sirap Optrose. Makanan tambahan bagi keluarga yang agak berada untuk anak-anak mereka.

Iklan Teh Lipton

Iklan teh lipton, modelnya Allaryarham Mahmud June..pelakon legend dulu-dulu..

Iklan Blender Moulinex

Iklan blender Moulinex, rasanya x pernah dgr nama brand nih..


Iklan TV Sanyo dolu-dolu

Iklan tv Sanyo dulu-dulu..sape ada tv ni dah dikira kaya la..

Iklan pencuci pakaian Harimau

Yang ini diambil dari majalah Keluarga keluaran November 1978:

Pencuci Harimau. Masih ingat?

Iklan akhbar Nescafe zaman silam

Iklan lama Nescafe..nostalgia sungguh!


Klik gambar untuk besarkan..

Iklan Akhbar Periuk Nasi Elektrik National

Iklan lama periuk elektrik jenama National..brand yang dipercayai sejak turun-temurun..

Iklan Lama Seterika National


Seterika National, dulu ada pakai sebuah..puas ati sebab memang tahan lama..


Iklan Ajinomoto dolu-dolu

Rasanya ramai di antara kita tak penah usha2 gambar iklan2 lama di akhbar dulu..berikut adalah iklan Ajinomoto kat akhbar tahun 80-90an..


Klik pada gambar untuk besarkan..

Fosil dinosaur pertama di Malaysia





KUALA LUMPUR: Ahli paleontologi dari Universiti Malaya dan dua Universiti Jepun telah menemui fosil dinosaur pertama di Malaysia.

Fosil gigi ditemui di luar bandar Pahang.

Ketua penyelidik Jepun Dr Masatoshi Sone dari Universiti Malaya berkata fosil itu ditemua Ogos lalu selepas kerjasama dengan Universiti Malaya bermula sejak September 2012.

Fosil gigi "Sample UM10575" milik dinosaur Spinosaurid, yang dikenali sebagai karnivor dan memakan ikan.




"Ia dijangka bahawa fosil dinosaur lain masih kekal di Malaysia" kata wakil Universiti Malaya Dr Masatoshi, yang juga bekerjasama dengan penyelidik daripada University Waseda dan University Kumamoto dari Jepun.



Para penyelidik juga mengatakan mereka akan terus menyelidik lanjut dan berharap untuk menjalankan siasatan yang lebih luas.

Penemuan fosil gigi "Sample UM10575" milik dinosaur Spinosaurid, yang dikenali sebagai karnivor dan memakan ikan itu meyakinkan pengkaji bahawa fosil dinosaur lain masih kekal di Malaysia.

Selipar daripada tayar terpakai

Selipar daripada tayar terpakai? hurm..bagus gak gini, dapat reuse tayar terpakai..dapat gak jana pendapatan, hasil tangan dorang ni pun nampak cantik..





Kalau mahal pun takpe, janji tahan lama dan berkualiti tinggi, kan?

Harimau Tasmanian Pupus Dari Muka Bumi


Mungkin ramai yang tidak tahu mengenai Harimau Tasmania(Tasmanian Tiger) atau nama saintifiknya Thylacinus Cynocephalus.

Haiwan ini sebenarnya bukan sejenis harimau,tetapi ia adalah marsupial pemakan daging (karnivor) yang paling besar diketahui pada zaman moden.

Namun sayangnya, haiwan yang pernah mendiami bumi Australia, New Guinea dan Tasmania ini telah dianggap pupus pada tahun 1986, 50 tahun selepas Harimau Tasmania yang terakhir mati pada tahun 1936 di Tasmania's Horbart Zoo.

Kepupusannya adalah disebabkan perburuan haram,serangan penyakit,anjing dan gangguan manusia.

Terdapat juga usaha untuk mencari saki baki spesis haiwan ini yang masih hidup di habitat asalnya, namun sehingga sekarang masih belum ditemui sebarang bukti kewujudannya.

Yang tinggal hanya tinggalan gambar-gambar dan fosil-fosil sahaja..Memang sadis.









Lain-lain artikel yang best!